Mituri și aspirații ale românilor

Cu siguranță vă numărați printre românii care s-au gândit, măcar o dată, la cum li s-ar schimba viaţa dacă ar câştiga la loterie. Din sondajul „România magică. Mituri și aspirații ale românilor” al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, aflăm că mai mult de o treime din români cred că viaţa lor nu s-ar schimba dacă ar câştiga marele premiu la loterie.

Același studiu realizat de IRES în iulie 2018 confirmă dorința multor tineri de a părăsi România, astfel că, dacă s-ar afla în situația de a avea o sumă mare de bani, aproape 1 din 5 români a declarat că s-ar muta în străinătate.

Un alt rezultat atrage atenția asupra faptului că românii se confruntă cu o lipsă alarmantă a modelelor morale: peste trei sferturi dintre români au declarat că nu au niciun reper sau model printre personalitățile din România, iar un sfert din respondenți nu știu să indice un nume românesc care să reprezinte un motiv de mândrie pentru România în lume.

Pe de altă parte, Gigi Becali, Ion ŢIriac şi Simona Halep sunt cele mai vehiculate exemple de reuşită materială pentru români. În ceea ce privește eroii din istoria României, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul au fost personalitățile cel mai des menționate, în timp ce numele călugărului Arsenie Boca se regăsește în vârful clasamentului modelelor religioase ale românilor.

Dacă v-am stârnit interesul, așteptăm să aflăm părerile voastre în secțiunea de comentarii.

Pentru aceia mai curioși, puteți afla despre toate detaliile studiului aici: http://revistasinteza.ro/studiu-ires-visuri-si-fantasme-mioritice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *