22% dintre români nu citesc, 85% consideră că dacă “Ai carte, ai parte”

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) ne prezintă un studiu interesant despre consumul și obiceiul de lectură al conaționalilor noștri.

Volumul eşantionului pentru studiul “Obiceiurile de lectură ale românilor” a fost de 1.237 indivizi, de 18 ani şi peste, cu un sub-eşantion de 960 de subiecţi (78% din eşantionul total), care declară că citesc. Eroarea maximă tolerată este de 2,8% Culegerea datelor a fost realizată prin interviuri prin telefon asistate de calculator (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Mai mult de o treime dintre respondenti au declarat că au citit o carte în ultima lună, 23% în ultima săptămână, iar 12% declară că au citit o carte în luna curentă. Unul din cinci români însă a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărţi pentru şcoală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc.

Femeile sunt mai prezente în rândul celor care au citit o carte în ultima săptămână (26% femei faţă de 19,5% bărbaţi). În ultima săptămână au citit o carte cu precădere subiecţii cu vârste între 36 şi 65 de ani, dar şi cei care locuiesc în mediul urban.

Aproape jumătate dintre cititorii de carte reuşesc să finalizeze lectura unei cărţi în câteva zile (42%), alţi 23% susţin că citesc o carte în câteva săptămâni, 6% au nevoie de mai multe săptămâni, însă 3% spun că le sunt necesare doar câteva ore.

La întrebarea legată de titlul cărţii preferate, cele mai multe menţiuni în preferinţele respondenţilor le-a obţinut romanul “Pe aripile vântului” (3,02%), urmat de Biblie (2,5%) şi romanul “Moromeţii” (2,19%). Totuşi, 9% dintre respondenţi recunosc că nu au o carte preferată, iar o treime dintre respondenţi nu ştiu sau nu îşi amintesc titlul cărţii preferate.

Mihai Eminescu rămâne scriitorul preferat de respondenţi (10%). Eminescu este urmat în Top 5 de Alexandre Dumas (7%), Mihail Sadoveanu (6), Marin Preda (4%) şi Ion Creangă (3%). Tot în proporţie de 9%, respondenţii susţin că nu au un scriitor preferat, iar 19% dintre intervievaţi nu îşi amintesc sau nu ştiu numele unui scriitor preferat.

Aproape 80% dintre respondenţi spun că nu au niciun scriitor român contemporan preferat. Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan Puric, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor şi Mircea Dinescu obţin fiecare câte 1% dintre preferinţele participanţilor la studiu.

Studiul pe larg: https://www.mediafax.ro/cultura-media/studiu-ires-22-dintre-romani-nu-citesc-85-considera-ca-daca-ai-carte-ai-parte-9672163

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *